Ο νεοσυντηρητικός ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, Ντάνιελ Πάιπς, μιλά στην «Κ»
Λεζαντα: «Η Μέση Ανατολή έχει να ωφεληθεί τα μέγιστα εάν μιμηθεί το Ισραήλ», υποστηρίζει ο Πάιπς.
Οι απειλές της Τουρκίας έναντι της Κύπρου πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, δηλώνει στην «Κ» ο Ντάνιελ Πάιπς, ένας νεοσυντηρητικός ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής. Ο Πάιπς, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο ως προσκεκλημένος της δεξαμενής σκέψης Θουκιδίδης, είναι πρόεδρος του Middle East Forum, δεξαμενής σκέψης με έδρα τη Φιλαδέλφια των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία εργάζεται για τον προσδιορισμό και την προώθηση συμφερόντων στη Μέση Ανατολή. Στη σύντομη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ», υποστηρίζει πως η επιθετικότητα της Άγκυρας έναντι της Κύπρου, σχετικά με το φυσικό αέριο και την ΑΟΖ, είναι μέρος των ευρύτερων διεθνών φιλοδοξιών της Τουρκίας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.
Κατά τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια δραματική αλλαγή πλεύσης σε ότι αφορά τους πολιτικούς προσανατολισμούς της Τουρκίας. Πέραν από τις εμφανείς προσπάθειες της χώρας να ενισχύσει τα οικονομικά και ενεργειακά της συμφέροντα στην περιοχή, μπορούμε να ερμηνεύσουμε αυτή την κρίση με το φυσικό αέριο ως ζήτημα γοήτρου για την Τουρκία; Μήπως δια των απειλών της προσπαθεί να καθιερωθεί ως σημαντικός περιφερειακός παίκτης στην περιοχή που τολμά να τα βάλει με το Ισραήλ;
Ερμηνεύω την επιθετικότητα της Άγκυρας έναντι της Κύπρου, σε ό,τι αφορά την κρίση με το φυσικό αέριο και την ΑΟΖ, ως μέρος των ευρύτερων διεθνών φιλοδοξιών του Ερντογάν, του Νταβούτογλου και του ΑKP. Θέλουν να καταστούν κυρίαρχη δύναμη της περιοχής – εξού και ορισμένες φορές αναφέρονται ως νεο-Οθωμανοί- και βέβαια ποιος καλύτερος τρόπος υπάρχει από το να διεκδικούν τεράστια οικονομικά και στρατηγικά οφέλη απ' αυτή την υπόθεση.
Πόσο σοβαρά, πιστεύετε, πρέπει να παίρνουμε τις τουρκικές απειλές; Υπάρχει κίνδυνος για θερμό επεισόδιο;
Δεν είμαι σίγουρος για το κατά πόσο η τουρκική κυβέρνηση μπλοφάρει ή αν πράγματι προετοιμάζεται για μια στρατιωτική σύγκρουση, αλλά δεν το αποκλείω και σίγουρα λαμβάνω σοβαρά υπόψη τις απειλές της. Όπως έγραψα σε ένα πρόσφατο άρθρο μου, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες η Τουρκία να μετατραπεί σε ένα κράτος ταραξία, σε μια δύναμη εχθρική.
Θα λέγατε δηλαδή πως η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να καταστεί πλήρες και ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας; Αν ναι, ποιες θα λέγατε πως είναι οι επιπτώσεις αυτής της αλλαγής πλεύσης.
Δεν πιστεύω πως η κυβέρνηση του AKP ήθελε ποτέ να βάλει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απλά χρησιμοποίησε αυτή την προοπτική ως ένα μηχανισμό προκειμένου να καταφέρει άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα να αποδυναμώσει τους στρατιωτικούς εντός της χώρας. Το ότι οι Τούρκοι δε νοιάζονται πραγματικά για ένταξη στην ΕΕ, αυτό δίνει την ελευθερία στην ηγεσία της χώρας να υιοθετεί πολιτικές αντίθετες με αυτές της ΕΕ και της Δύσης γενικότερα.
Τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας εξυπηρετούνται καλύτερα με την Τουρκία να είναι ο κυρίαρχος παίκτης στη Μέση Ανατολή, ή με το Ισραήλ;
Το Ισραήλ είναι ένα μοντέρνο, δημοκρατικό κράτος που τηρεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και το οποίο χαρακτηρίζεται από μια τεράστια τεχνική και πολιτισμική δημιουργικότητα. Η Μέση Ανατολή έχει να ωφεληθεί τα μέγιστα εάν μιμηθεί το Ισραήλ.