Το επίσημο αίτημα του Ισραήλ για την απελευθέρωση του Jonathan Pollard έφερε και πάλι στην επικαιρότητα, το γνωστό θέμα των Ισραηλινών κατασκόπων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Associated Press ανέφερε πως Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν το Ισραήλ «μια πραγματική απειλή» που απασχολεί την αντικατασκοπεία. Το ρεπορτάζ μετέφερε την οργή, και θα μπορούσε να λέει: Πώς τολμούν! Ποιοί νομίζουν ότι είναι;
Μου φέρνει στο νου την επιτυχημένη σειρά κινουμένων σχεδίων "Spy vs. Spy" του Antonio Prohias- η κατασκοπεία μεταξύ των συμμάχων είναι ο κανόνας και είναι πάντα δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Η Ουάσιγκτον δεν είναι αθώα και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όσοι βιάζονται να εκφράσουν την οργή τους. Από τον Reagan μέχρι τον Obama, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατασκοπεύει συστηματικά το Ισραήλ. Παραδείγματα:
Yosef Amit, Ισραηλινός αξιωματικός στην υπηρεσία πληροφοριών του στρατού. Είχε στρατολογηθεί από τη CIA και έστελνε για πολλά χρόνια απόρρητες πληροφορίες για τις κινήσεις των στρατευμάτων στο Λίβανο, καθώς και οτιδήποτε αφορούσε τους Παλαιστίνιους. Συνελήφθη το 1986.
Itamar Rabinovich, πρέσβης του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον την περίοδο 1993-96. Αποκάλυψε πως τα τηλέφωνα της πρεσβείας, ακόμα και οι ασφαλείς γραμμές, είχαν παγιδευτεί από Αμερικανικές υπηρεσίες. Κάθε απόρρητη αναφορά ήταν εκτεθειμένη, με αποτέλεσμα να στέλνονται πολύ λίγες. Ο Rabinovich, αναγκάστηκε να ταξιδέψει αρκετές φορές στο Ισραήλ και να παραδώσει προσωπικά τις αναφορές του στην Κυβέρνηση.
Νοέμβριος 2004: Η μυστηριώδης υπόθεση ενός υποβρυχίου, που ανακαλύφθηκε 11 μίλια ανοιχτά της Χάιφα και έσπευσε να εξαφανιστεί. Αποδείχθηκε πως ήταν αμερικανικό, ξυπνώντας αναμνήσεις από τον Ιούνιο του 1967 και την μυστική αποστολή του USS Liberty.
Yossi Melman, Ισραηλινός δημοσιογράφος με ειδίκευση στην κοινότητα των πληροφοριών. Αποκάλυψε τη δραστηριότητα των στρατιωτικών ακολούθων της Αμερικανικής πρεσβείας, οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και Ισραηλινούς αξιωματούχους, υπέκλεπταν συστηματικά συνομιλίες μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών της Ισραηλινής κυβέρνησης και των ξένων διπλωματικών αποστολών. Η αναφορά του κατέληγε με την πεποίθηση, πως έχουν εκτεθεί «τα βαθύτερα μυστικά της πολιτικής του Ισραήλ».
Το 2008 μαθαίνουμε από ρεπορτάζ του Reuters πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν την πρεσβεία στο Τελ Αβίβ ως βάση ηλεκτρονικών υποκλοπών και εκπαίδευσης του προσωπικού της πρεσβείας στη μεθοδολογία συλλογής πληροφοριών.
Ο Barak Ben-Zur, συνταξιούχος αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών (Shin Bet), έγραψε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις «μη συμβατικές» δυνατότητες του Ισραήλ.
Από το WikiLeaks έγινε γνωστό ένα μυστικό υπόμνημα με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου 2008, το οποίο υπέγραφε η Condoleezza Rice. Σε αυτό, υπήρχε μια λίστα με θέματα που ενδιέφεραν την κυβέρνηση και ζητούσε περισσότερες πληροφορίες. Ανάμεσα στα άλλα, βλέπουμε το ενδιαφέρον για «τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και επιλογής στόχων στρατιωτικών επιχειρήσεων, ως αντίποινα τρομοκρατικών ενεργειών», «λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού εναντίον της Χαμάς, ειδικότερα για στοχευμένες εκτελέσεις και τις τακτικές / τεχνικές που χρησιμοποιούνται από ειδικές δυνάμεις και την αεροπορία», και «τα πάντα σχετικά με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι κυβερνητικές και στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας»
Στην έδρα της NSA στο Fort Meade των Ηνωμένων Πολιτειών, εργάζεται μεγάλος αριθμός μεταφραστών εβραϊκών. Το 2009 ένας από τους μεταφραστές ο Shamai K. Leibowitz, αποκάλυψε πως μετέφρασε συνομιλίες που προέρχονταν από την Ισραηλινή πρεσβεία της Ουάσιγκτον στα αγγλικά, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όσα είχε πει ο Rabinovich
Η Condoleezza Rice κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός εξωτερικών (2005-09), επέβλεψε εκτεταμένες κατασκοπικές δραστηριότητες κατά του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Yitzhak Rabin, «κάθε λίγα χρόνια ανακαλύπτουμε ακόμα έναν αμερικανό πράκτορα, να διαπράττει κατασκοπεία κατά του κράτους», ενώ Ισραηλινός αξιωματούχος των υπηρεσιών αντικατασκοπείας, σημειώνει πως «οι αμερικανοί προσπαθούν να μας κατασκοπεύσουν συνεχώς και με κάθε τρόπο». Ο συγγραφέας του Intel Wars (2012) Matthew M. Aid, αναφέρει πως η Ουάσιγκτον ξεκίνησε να κατασκοπεύει το Ισραήλ πριν καν την επίσημη ίδρυση του κράτους το 1948 και το Ισραήλ πάντα κατασκόπευε εμάς.
Όπως γράφει ο Aid, η κατασκοπεία είναι αμοιβαία και κάτι περισσότερο: έχει γίνει μια ρουτίνα γνωστή και σιωπηρά αποδεκτή από όλους. Ιδιαίτερα για τους συμμάχους που μοιράζονται πολλά κοινά, όπως ηθικές αξίες και έχουν κοινούς ιδεολογικούς αντιπάλους, δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό και έχει ελάχιστες επιπτώσεις.
Τότε γιατί γίνεται; Γιατί το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο και όπως το θέτει ο Ben-Zur, «στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αρέσουν οι εκπλήξεις, ούτε καν από εμάς, αλλά ούτε οι Ισραηλινοί θέλουν να βρεθούν προ εκπλήξεων, ούτε καν από τους Αμερικανούς.»
Ας ηρεμήσουμε και ας είμαστε ειλικρινείς. Τα κράτη κατασκοπεύουν, ακόμα και τους συμμάχους τους. Και αυτό είναι φυσιολογικό.