Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη προσφέρει στο ISIS, όπως και σε άλλες οργανώσεις, μια άριστη ευκαιρία να διεισδύσουν στις δυτικές κοινωνίες, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος του Φόρουμ για τη Μέση Ανατολή, Ντάνιελ Πάιπς, ένας από τους πιο σημαντικούς αναλυτές της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία την οποία κατηγορεί ευθέως ότι υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος –φθάνει στο σημείο να σημειώσει ότι αν σήμερα ο μεγαλύτερος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι το Ιράν, αύριο θα είναι η Τουρκία– ενώ περιγράφει την Ελλάδα ως ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω της γεωγραφικής της θέσης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εστιάσει πολύ περισσότερο από ό,τι το έκανε στο παρελθόν στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
– Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσει η Δύση το ISIS;
– Το ISIS αποτελεί έναν σοβαρό και άμεσο κίνδυνο. Η δράση του δεν αφήνει περιθώρια μακροπρόθεσμων σχεδιασμών. Δολοφονεί ανεξέλεγκτα όσους δεν συμφωνούν με την ιδεολογία και το πρόγραμμά του. Αλλά ο εξτρεμισμός του αποξενώνει πολλούς μουσουλμάνους και είναι πιθανό να προκαλέσει τελικά και τη συντριβή του.
– Χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος τη ροή προσφύγων και μεταναστών για να διεισδύσει στην Ευρώπη;
– Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη προσφέρει στο ISIS, όπως και σε άλλες οργανώσεις, μια άριστη ευκαιρία να διεισδύσουν στη Δύση, και από όσα γνωρίζουμε αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό αυτή τη μάλλον προσωρινή ευκαιρία. Το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου πριν από δύο εβδομάδες και οι περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία που ακολούθησαν σηματοδοτούν ίσως ένα σημείο καμπής στη διαδικασία αυτή.
– Τι πρέπει να ανησυχεί την Ελλάδα περισσότερο;
– Η εγγύτητα της Ελλάδας γενικά προς τη Μέση Ανατολή, και ειδικότερα προς την Τουρκία, καθιστά τη χώρα σας ευάλωτη κατά έναν ξεχωριστό τρόπο.
– Τι περιθώρια δράσεων έχει;
– Η παράνομη μετανάστευση είναι μια μεγάλη απειλή για την Ελλάδα. Υπό αυτή την έννοια πρέπει σε στρατηγικό επίπεδο να εστιάσει στην αντιμετώπισή της πολύ περισσότερο από ό,τι το έκανε στο παρελθόν.
– Ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις της Δύσης;
– Η Δύση πρέπει να κάνει περισσότερα για να υποστηρίξει τους Κούρδους που βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να πλήξουν το Ισλαμικό Κράτος και να συμβάλουν καθοριστικά στην εξάλειψή του στη Συρία και στο Ιράκ.
– Και μακροπρόθεσμα, σε επίπεδο στρατηγικής;
– Για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε ότι ο εχθρός είναι μια ιδεολογία, αυτή του ισλαμισμού, και όχι αντιδράσεις που σχετίζονται με την οικονομία ή τις δυτικές πολιτικές.
– Ποιες εκτιμάτε ότι μπορεί να είναι οι επόμενες κινήσεις του Ισλαμικού Κράτους;
– Θα συνεχίσει να σχεδιάζει και να υλοποιεί δολοφονικές επιθέσεις παντού, από το Βέλγιο μέχρι τη Νιγηρία.
– Διαθέτουν οι μυστικές υπηρεσίες αρκετά στοιχεία για το Ισλαμικό Κράτος ώστε να το καταπολεμήσουν αποτελεσματικά;
– Οχι, γιατί ένα μεγάλο μέρος της επιρροής του αναπτύσσεται μέσω tweets και άλλων μορφών υποκίνησης και ξεσηκωμού, όχι μέσω οργανωμένων σχεδίων, προγραμματισμού, πληρωμών και μεταφοράς οπλισμού.
– Πώς αποτιμάτε τον ρόλο της Τουρκίας; Κάποιοι κατηγορούν τον Ερντογάν ότι στηρίζει το ISIS.
– Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία έχει βοηθήσει το ISIS. Είναι επίσης σαφές ότι υπάρχουν και τριβές μεταξύ τους. Οι νατοϊκοί σύμμαχοι της Τουρκίας πρέπει να δώσουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή σε αυτή την πτυχή. Υστερα από χρόνια αυτοσυγκράτησης, η πραγματική προσωπικότητα του Ερντογάν –μεγαλομανής, ισλαμιστής και επιθετικός– έχει έρθει στην επιφάνεια. Τώρα υποστηρίζει το ISIS επιτρέποντας σε ξένους να διασχίζουν το έδαφος της Τουρκίας για να φθάσουν στη Συρία ή να γίνεται στρατολόγηση εντός της Τουρκίας, ενώ παρέχονται ιατρική περίθαλψη, χρήματα και όπλα. Οι Ευρωπαίοι υποκύπτουν στις απαιτήσεις του, αλλά αυτή μπορεί να αποδειχθεί πύρρειος νίκη και να πλήξει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά του. Το παιγνίδι του Ερντογάν έχει προκαλέσει μια βαθιά και πιθανότατα μακροπρόθεσμη αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη κατά της αποδοχής περισσότερων μεταναστών από τη Μ. Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων και Τούρκων. Τα μέχρι τώρα λάθη του Ερντογάν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξουν και άλλες κρίσεις στο μέλλον. Εάν σήμερα ο μεγαλύτερος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι το Ιράν, αύριο θα είναι η Τουρκία.
– Πώς αποτιμάτε την απόπειρα του προέδρου Ομπάμα να προσεγγίσει τον μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως μέσω της πρόσφατης επίσκεψής του σε τζαμί;
– Στην ομιλία του στο τζαμί της Βαλτιμόρης ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι οργανώσεις όπως το ISIS αναζητούν εναγωνίως τη νομιμοποίηση και προσπαθούν να αυτοπροβληθούν ως θρησκευτικοί ηγέτες που μιλούν εξ ονόματος του Ισλάμ, και πως ο ίδιος αρνείται να τους προσφέρει αυτή τη νομιμοποίηση. Αλλά το Ισλαμικό Κράτος δεν δίνει δεκάρα για το τι πιστεύει ο Ομπάμα ή άλλοι μη μουσουλμάνοι. Ενδιαφέρεται μόνο για το τι πιστεύουν οι σουνίτες μουσουλμάνοι. Επίσης, είπε ότι όσοι δηλώνουν ότι η Αμερική βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισλάμ αγνοούν το γεγονός ότι οι θρησκείες του κόσμου είναι μέρος αυτού που είμαστε, του υλικού (fabric) από το οποίο είναι κατασκευασμένη η Αμερική, του εθνικού μας χαρακτήρα. Με αυτή την παιδική λογική ο Χίτλερ δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι σε πόλεμο με τον ιουδαϊσμό διότι οι Εβραίοι ήταν και αυτοί μέρος του υλικού από το οποίο ήταν φτιαγμένη η Γερμανία.