Κάτι θρησκευτικά εκπληκτικό συμβαίνει στο Ιράν, όπου μια ισλαμιστική κυβέρνηση κυβερνά από το 1979: ο Χριστιανισμός ανθίζει. Οι επιπτώσεις είναι δυνητικά σημαντικές.
Δείτε μερικές μαρτυρίες: Ο David Yeghnazar από το Elam Ministries δήλωσε το 2018 ότι «οι Ιρανοί έχουν γίνει οι πιο ανοιχτοί άνθρωποι στο ευαγγέλιο». Το Christian Broadcast Network διαπίστωσε, επίσης το 2018, ότι «ο Χριστιανισμός αναπτύσσεται ταχύτερα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα». Ο Shay Khatiri από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έγραψε πέρυσι για το Ιράν ότι «το Ισλάμ είναι η πιο γρήγορα συρρικνούμενη θρησκεία εκεί, ενώ ο Χριστιανισμός αναπτύσσεται ταχύτερα».
Ένα άδειο Σαχ τζαμί στο Ισφαχάν. |
Αυτή η τάση προκύπτει από την ακραία μορφή του Ισλάμ που επέβαλε το θεοκρατικό καθεστώς. Ένας Ιρανός εκκλησιαστικός ηγέτης εξήγησε το 2019: "Κι αν σας έλεγα ότι το Ισλάμ είναι νεκρό; Τι θα γινόταν αν σας έλεγα ότι τα τζαμιά είναι άδεια στο Ιράν; Κι αν σας έλεγα ότι κανείς δεν ακολουθεί το Ισλάμ εντός του Ιράν; Κι αν σας έλεγα ότι ο καλύτερος ευαγγελιστής του Ιησού ήταν ο Αγιατολάχ Χομεϊνί (ο ιδρυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας);». Ένας ευαγγελικός πάστορας, πρώην Ιρανός μουσουλμάνος, συμφώνησε ήδη από το 2008: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάτι περισσότερο από μια μεταστροφή στη χριστιανική πίστη. Είναι μια μαζική έξοδος από το Ισλάμ».
Ως κρυφό φαινόμενο, η πρακτική αυτών που μερικές φορές αποκαλούνται Πιστοί ισλαμικού υποβάθρου (Muslim Background Believers MBBs) στερείται κληρικών και εκκλησιαστικών κτιρίων, αλλά αντ' αυτού αποτελείται από μαθητές που ξεκινούν μόνοι τους και μικροσκοπικές οικιακές εκκλησίες των τεσσάρων έως πέντε μελών η καθεμία, είτε με σιγανούς ψαλμούς είτε με καθόλου. Η μη θρησκευτική ηγεσία του, σε εντυπωσιακή αντίθεση με τους μουλάδες που κυβερνούν το Ιράν, αποτελείται κυρίως από γυναίκες.
Σε μια άλλη αντίθεση με την κυβέρνηση, οι Ιρανοί MBB τείνουν να είναι ένθερμα υπέρ του Ισραήλ. Όπως εξηγεί ένα ντοκιμαντέρ, «κύπτουν το γόνυ στον Εβραίο Μεσσία – με ένθερμη στοργή προς τον εβραϊκό λαό». Ένας προσήλυτος δηλώνει, «ερωτευόμαστε τους Εβραίους». Οι προσήλυτοι έχουν εκφράσει ακόμη και την ελπίδα να χτίσουν μια «εκκλησία αντίστασης» στο Ιράν για να αντιμετωπίσουν τις απειλές του καθεστώτος προς το Ισραήλ.
Στιγμιότυπο από την ταινία, "Sheep Among Wolves, vol. 2." |
Δεδομένης της υπόγειας φύσης του κινήματος της ιρανικής κατ' οίκον εκκλησίας, οι εκτιμήσεις για το μέγεθός του είναι αναγκαστικά ασαφείς. Το Open Doors βρήκε 370.000 MBB το 2013 και 720.000 το 2020. Ο Duane Alexander Miller λέει ότι είναι περίπου 500.000, ο Hormoz Shariat τουλάχιστον 1.000.000, και η GAMAAN ακόμη περισσότερο από αυτό.
Οι μουλάδες συνήθως έχουν απαντήσει με προβλέψιμη καταστολή που περιλαμβάνει την απαγόρευση των χριστιανών ιεραποστόλων και του κηρύγματος του Ευαγγελίου. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε το 2012 ότι «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατάσχουν συχνά χριστιανικές Βίβλους και πιέζουν τους εκδοτικούς οίκους που τυπώνουν Βίβλους... να σταματήσουν τη λειτουργία τους». Επίσης, χριστιανοί «ανέφεραν την παρουσία καμερών ασφαλείας έξω από τις εκκλησίες τους».
Οι ιρανικές αρχές συλλαμβάνουν και φυλακίζουν τακτικά τους MBB, συχνά για μεγάλες περιόδους. Για παράδειγμα, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν το 2013 για «περισσότερους από 300 χριστιανούς» που συνελήφθησαν τα προηγούμενα τρία χρόνια, κυρίως για αόριστα αδικήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια. Από έρευνα διαπιστώθηκε ότι «οι συλληφθέντες έχουν υποβληθεί σε εντατική και συχνά καταχρηστική ανάκριση».
Ο ιερέας Hossein Soodmand, που εκτελέστηκε για αποστασία από το ιρανικό καθεστώς το 1990. |
Η τιμωρία μπορεί να είναι αυστηρή: το 1990, για παράδειγμα, ο ιερέας Hossein Soodmand εκτελέστηκε για αποστασία. Το 2008, η κυβέρνηση θέσπισε νομοθεσία για την επιβολή της θανατικής ποινής σε οποιονδήποτε γεννημένο από μουσουλμάνους γονείς μεταστρέφεται σε άλλη πίστη. Πράγματι, «Καθώς όλο και περισσότεροι Ιρανοί μεταστρέφονται», σημειώνει ο Khatiri, «η κατάστασή τους χειροτερεύει».
«Δημιουργείτε προβλήματα στη χώρα», ανέφερε ότι του ειπώθηκε ένας Ιρανός προσήλυτος κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής ανάκρισης το 2018. Με αυτό το πνεύμα, ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν Μαχμούντ Αλαβί το 2019 μίλησε για την έρευνα του υπουργείου του σχετικά με τους προσηλυτισμούς στον Χριστιανισμό, την ανάκριση απλών ανθρώπων, όπως οι πωλητές σάντουιτς, για να εξηγήσει τα κίνητρά τους και τις προσπάθειές του να «αντιμετωπίσει τους υποστηρικτές του Χριστιανισμού». Η κορυφαία ισλαμική ιερατική σχολή του Ιράν βλέπει τον εγχώριο αγώνα κατά του Χριστιανισμού ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της και ο πρώην πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ φέρεται κάποτε να ορκίστηκε να «σταματήσει τον Χριστιανισμό σε αυτή τη χώρα». Ο ανώτατος ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ, κατηγορεί για τις κατ' οίκον εκκλησίες τους «σιωνιστές και άλλους εχθρούς».
Πράγματι, η Lela Gilbert και η Arielle Del Turco υποστηρίζουν ότι το καθεστώς θεωρεί τον Χριστιανισμό «υπαρξιακή απειλή» για την Ισλαμική Δημοκρατία. Και θα έπρεπε, σημειώνει ο Reza Safa, ο ιρανικής καταγωγής ιδρυτής του Nejat TV («διακονία προς τους μουσουλμάνους που ζουν σε ιρανόφωνα κράτη»), ο οποίος τιτλοφόρησε ένα βιβλίο The Coming Fall of Islam in Iran (Η επερχόμενη πτώση του Ισλάμ στο Ιράν). Βλέπει τους Χριστιανούς του Ιράν ως «έναν στρατό του Θεού» που φέρνουν το Ιράν «στο χείλος μιας άλλης επανάστασης, ενορχηστρωμένης αυτή τη φορά» από ένα χριστιανικό πνεύμα.
Οι χριστιανικοί δορυφορικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν τεράστιο δυναμικό κοινό στο Ιράν. |
Αν αυτή η ανάλυση είναι έστω και εν μέρει σωστή, οι συνέπειες είναι τεράστιες. Η κατάρρευση του καθεστώτος του Χομεϊνί δεν θα άλλαζε μόνο θεμελιωδώς την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, πιθανότατα θα τερμάτιζε επίσης το ισλαμιστικό κύμα που προώθησαν οι Ιρανοί επαναστάτες το 1978-79, τερματίζοντας τον κακό ιστορικό κύκλο που ξεκίνησε σε μεγάλο βαθμό στο Ιράν.
Ο κ. Pipes (DanielPipes.org, @DanielPipes) είναι πρόεδρος του Φόρουμ Μέσης Ανατολής. © 2021 από τον Daniel Pipes. Πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται.
Προσθήκη 24 Ιουνίου 2021: (1) Βλέποντας την μεγαλύτερη εικόνα, ο Todd Nettleton έγραψε το 2019 ότι, "Κατά ορισμένες εκτιμήσεις, το 70 τοις εκατό του λαού του Ιράν έχει απορρίψει το Ισλάμ".
(2) Για μια επιστημονική συζήτηση σχετικά με τη χριστιανική άνθηση του Ιράν, βλέπε Duane Alexander Miller, "Power, Personalities and Politics: The Growth of Iranian Christianity since 1979," Mission Studies 32 (2015) 66–86. Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών συμπερασμάτων του Μίλερ:
Το Ισλάμ έχει καταλήξει να θεωρείται από σημαντικό αριθμό Ιρανών ως ένα είδος σπίλου που αλλοιώνει τον κατά τα άλλα σπουδαίο πολιτισμό τους. Άπαξ και μια ευαγγελική, βασισμένη στις κατ' οίκον εκκλησίες, μορφή Χριστιανισμού πέρασε από τα εθνογλωσσικά όρια των αρμενικών και ασσυριακών εκκλησιών στον μεγαλύτερο εθνοπερσικό, ιρανόφωνο πληθυσμό, τελικά έγινε επίσης μια λεωφόρος για την ανάκτηση των χαμένων. Ο Χριστιανισμός θεωρείται ως καταφατικός της περσικότητας, κατά όποιον τρόπο ορίζει κάποιος αυτόν τον όρο, επειδή επιβεβαιώνει την ιστορία των Περσών στο ιερό του βιβλίο, επιτρέπει (και ίσως απαιτεί) την χρήση της τοπικής δημοτικής γλώσσας στην λατρεία και μεταφράζει τον εαυτό του στα περσικά – στη λειτουργία του, στο ιερό βιβλίο, ακόμη και στην πράξη της ονοματοδοσίας των παιδιών.
Ενημέρωση 24 Αυγούστου 2021: Ο Mark Durie, Αυστραλός ειδικός στο Ισλάμ, δηλώνει ότι η ισλαμική επανάσταση του Ιράν προκάλεσε "μια τεράστια αποστασία με περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ιρανούς να γίνονται χριστιανοί επειδή μπόρεσαν να δουν πόσο κακή ήταν η επανάσταση της σαρίας".