Itsemurhapommittaja, joka suoritti pahimman raakalaisteon Irakissa Saddam Husseinin hallinnon romahduksen jälkeen, oli huhtikuun 4. päivän Time Magazinessa ilmestyneen Scott Macleodin tärkeän artikkelin mukaan 32-vuotias jordanialainen, joka oli elänyt kaksi vuotta Kaliforniassa.
Ra'ed Mansour al-Banna syntyi Jordaniassa v 1973 ja kasvoi uskonnollisessa, vauraassa kauppiasperheessä. Hän opiskeli lakia yliopistossa, valmistuen v 1996, ja sitten aloitti oman lakitoimistonsa Jordanian pääkaupungissa Ammanissa. Kolmen vuoden jälkeen hän luopui siitä, ja työskenteli v 1999 puoli vuotta palkatta YK:n pakolaisavun järjestölle (UNHCR) Ammanissa, auttaen irakilaisia jotka pakenivat Saddamin tyranniaa.
Vuonna 2001, jonkin aikaa ennen 9/11, Banna sai viisumin ja muutti Yhdysvaltoihin, missä hän ilmeisesti eli Kaliforniassa lähes kaksi vuotta, siirtyen yhdestä hanttityöstä toiseen – tehdastyöläiseksi, bussinkuljettajaksi ja pizzan paistajaksi. Isänsä mukaan Ra'ed työskenteli myös "eräällä Kalifornian lentoasemalla". Joskaan Ra'ed ei vaurastunut, niin hän näytti sopeutuvan hyvin, matkustaen sellaisiin kohteisiin kuten Golden Gate Bridge ja World Trade Center, antoi tukkansa kasvaa pitkäksi, ja osoitti kiinnostusta amerikkalaiseen popmusiikkiin. Hänen perheelleen Jordaniaan lähetetyt valokuvat näyttävät Bannan syömässä rapupäivällistä, kävelemässä rannalla Kaliforniassa, moottoripyörän selässä, ja seisomassa sotilashelikopterin edessä pitelemässä Yhdysvaltain lippua. Hän suunnitteli jopa naivansa kristityn naisen, kunnes tämän vanhemmat vaativat häitä pidettäviksi kirkossa.
Banna ilmeisesti rakasti Amerikkaa, kertoillen perheelleen ihmisten rehellisyydestä ja ystävällisyydestä; "He kunnioittavat ketä tahansa joka on teeskentelemätön". Talal Naser, nuori mies, joka on kihloissa yhden Ra'edin sisaren kanssa, selitti kuinka Ra'ed "rakasti elämää Amerikassa, verrattuna arabimaihin. Hän halusi jäädä sinne". Hänen isänsä Mansour " kertoi, että huolimatta syyskuun 11. päivän hyökkäyksistä Ra'ed "ei kohdannut mitään ongelmia amerikkalaisten työtoveriensa kanssa, jotka pitivät hänestä".
Banna kävi kotona v 2003, mutta hänen palatessaan Yhdysvaltoihin häneltä kiellettiin pääsy sinne, koska häntä syytettiin tietojen vääristelystä viisumihakemuksessa. Hän palasi Jordaniaan ja muuttui sulkeutuneeksi, piileskellen kyhätyssä studioasunnossa, nukkuen myöhään ja osoittaen uutta kiinnostusta uskontoon. Hän alkoi rukoilla viisi kertaa päivässä ja seurata Koraania. Marraskuussa 2004 hän meni pyhiinvaellukselle Mekkaan, ja palasi Saudi Arabiaan tammikuussa 2005.
Tammikuun 27. päivänä Banna ylitti rajan Syyriaan, oletettavasti matkalla Irakiin. Hän vietti ilmeisesti helmikuun sunnilaisten jihadistien seurassa Irakissa, jona aikana hän soitti kotiin useita kertoja, viimeisen puhelun ollessa sunnilleen 28. helmikuuta.
Helmikuun 28. sattuu myös olemaan se päivä, jolloin Banna sonnustautui itsemurhapommittajaksi ja räjäytti itsensä terveyskeskuksessa Al-Hillassa, tappaen 132 ihmistä ja vahingoittaen 120. Tämä oli pahin itsemurhahyökkäys niistä 136:sta jotka on tehty toukokuun 2003 jälkeen. Maaliskuun 3. päivänä perhe vastaanotti puhelun jossa kerrottiin Ra'edin kohtalosta. "Onnittelut, veljenne on kuollut marttyyrina".
Eräs ystävä paljasti, että Bannasta tuli Yhdysvaltain muslimimaita koskevan politiikan vastainen radikaali sinä aikana kun hän eli Yhdysvalloissa. Hän oli erityisen kiihtynyt tapahtumien kehityksestä Irakissa. Naapuri Nassib Jazzar muisteli Bannan olleen suuresti kiihtynyt koalition miehityksestä. "Hänestä tuntui, ettei arabeilla ole kunniaa eikä vapautta".
Pojan isä huomauttaa, että Ra'ed piti länsimaistyylisiä vaatteita, meni harvoin moskeijaan, eikä tiennyt paikallisten sheikkien nimiä. "Olen järkyttynyt kaikesta tästä, koska poikani oli hyvin hiljainen mies, ei kovin uskonnollinen ja kiinnostuneempi lakimiehen ammatistaan sekä tulevaisuuden rakentamisesta itselleen".
Kuten Time varovasti päättelee tästä tarinasta,
Perheen, ystävien ja naapurien kertomusten perusteella Ra'ed ilmeisesti eli kaksoiselämää, esittäen kiintymystä Amerikkaa kohtaan, samalla kun hän salaa valmistautui liittymään pyhään sotaan Yhdysvaltoja vastaan Irakissa. "Jokin meni vikaan Ra'edissa, ja se on suuri mysteeri" sanoo hänen isänsä Mansour, 56. "Mitä tapahtui pojalleni?"
Ra'ed al-Bannan biografia tuottaa useita havaintoja:
(1) Kun on puhe islamistisista terroristeista, ulkoinen vaikutelma pettää usein. Kun Bannan sanottiin "rakastavan elämää Amerikassa", ei "olevan erityisen uskonnollinen", ja olevan kiinnostunut "tulevaisuuden rakentamisesta itselleen", niin se ei mitä ilmeisimmin kertonut mitään hänen todellisesta ajattelustaan ja tavoitteistaan. Sama kaava pätee monien muitten jihadistien biografioihin.
(2) Muuttaminen länteen saa usein muslimit halveksimaan Länttä enemmän kuin he tekivät ennen muuttoa. Näin näyttää tapahtuneen Bannalle.
(3) Ryhtyminen islamismin asialle, jopa siihen pisteeseen asti jossa oma elämä uhrataan sen eteen, tapahtuu tavallisesti huomaamattomalla tavalla, joka on vaikeasti havaittavissa edes henkilön lähimmille sukulaisille.
Lyhyesti sanottuna, Bannan kehitys vahvistaa toistuvasti esittämääni valitettavaa mutta pikaista tarvetta tarkkailla huolellisesti kaikkia potentiaalisia islamisteja ja jihadisteja, toisin sanoen muslimeja.