Bushin hallinnon pyrkimyksellä nopeaan demokratiaan Lähi-idässä on eräs selvästi kasvava vaikutus: jos sellaiset islamistiset organisaatiot kuin Hamas ovat todennäköisiä vaalivoittajia, länsivaltojen tulisi lopettaa niiden luokittelu terroristisiksi, ja sen sijaan pyrkiä suhteisiin niiden kanssa.
Tämä johtopäätös seuraa toiminnoista, joita on harjoittanut esim. Alastair Crook ja hänen Conflicts Foruminsa, Euroopan Unionin tutkailuista avata avoin dialogi islamistien kanssa, ja siitä hämmästyttävästä lausunnosta jossa Valkoisen talon puhemies viittasi "Hamasin jäseniin "bisnesammattilaisina."
Ennenkuin Hamasin valkopesu etenee, kannattaa huomata, että se organisaatio ei ole ainoastaan murhannut yli 400 juutalaista, vaan on myös valmistellut sotaa Yhdysvaltoja vastaan.
Menossa on sodan ideologinen oikeuttaminen. Vuonna 2003 Hamas julisti presidentti Bushin islamin suurimmaksi viholliseksi" ja 2004 kutsui häntä "Jumalan viholliseksi, islamin ja muslimien viholliseksi". Vuoden 2004 lehdistötiedotteessa Hamas katsoo USA:n viholliseksi ja Israelin agression rikostoveriksi palestiinalaisia vastaan ... USA joutuu vastuuseen asemastaan Israelin rikostoverina".
Hamasin huoltosolut voitaisiin saada nopeasti operatiivisiksi. Alkuvuonna 2002 Eli Lake paljasti New York Sunissa FBI:n olevan sitä mieltä, että 50 - 100 koulutettua Hamasin ja Hezbollahin agenttia "oli jo soluttautunut Amerikkaan", missä he työskentelivät "varainkeräyksen ja huollon parissa". Dennis Lormel, aiemmin FBI:n terrorismin vastaisessa yksikössä palvellut, huomauttaa että nämä solut "omaavat operatiivisen potentiaalin".
FBI:n johtaja Robert Mueller vahvisti uudelleen uhkan helmikuussa 2005. "Vaikka se olisikin Hamasille huomattava strategian muutos, niin sen USA:n verkosto olisi joka tapauksessa teoreettisesti kykenevä helpottamaan terrorismia Yhdysvalloissa." Erään hallituksen terrorismin vastaisen toiminnan vanhemman virkailijan mukaan Hamas voisi yhdistyä Osama bin Ladenin "kaikki kattavaan sotilaalliseen käsivarteen", ja nämä kaksi voisivat sitten "suorittaa sotilaallisia iskuja" Yhdysvaltoja vastaan. "Heillä on tänne suunniteltuja operaaatioita, heillä on kyky iskeä halunsa mukaan, ja kun aika on kypsä he tulevat tekemään sen."
Vastaterrorismin spesialisti Boaz Ganor toteaa, "Hamas ei muodollisesti sekaannu, eikä aiokaan sekaantua, terrorihyökkäykseen Amerikan maaperällä. Mutta uskon ettei ole mahdotonta, etteikö Hamas muuttaisi strategiaansa, ja he haluavat olla valmiina sen varalle".
Hamasista on tullut globaali. Raporit osoittavat että se on aktiivinen, ja suunnittelee hyökkäyksiä amerikkalaisia joukkoja vastaan Afghanistanissa, Irakissa ja Kuwaitissa. Erityisesti on huomattava, että se oli mahdollisesti suhteita Hamasiin omaava palestiinalainen Ahmed Mustafa Ibrahim Ali, joka ampui kolme amerikkalaista vartijaa vankilassa Kosovossa huhtikuussa 2004.
Palestiinalaisten viha voisi edistää väkivaltaa Amerikassa. Ken Piernick, joka oli johtanut FBI:n terrorismin torjuntaa Hamasia vastaan, kertoi New York Sunille: "Aikanaan tulee eritoten Gazassa kypsyvä, hyvin ailahteleva ja myrkyllinen vihamielisyys hitaasti tunkeutumaan Hamasin ja Hezbollahin soluihin Amerikassa. Muutaman viime vuoden aikana olemme jo nähneet vihaan kiihottavaa retoriikkaa heidän Yhdysvalloissa olevilta tukijoiltaan. Jossain vaiheeessa tapahtuu ikäänkuin lasitikun napsahdus".
Potentiaalisesti väkivaltaisia Hamasin operatiiveja on jo ilmaantunut Yhdysvalloissa.
-
Marraskuussa 2003 israelilaiset pidättivät 23 vuotiaan Jamal Akkalin, kanadalaisen, palestiinalaista alkuperää olevan emigrantin. Vuotta myöhemmin hän tunnusti syyllisyytensä siihen, että oli suunnitellut tappavansa Israelin Yhdysvalloissa liikkuvia viranomaisia, samoin kuin Yhdysvaltain ja Kanadan juutalaisten yhteisöjen johtajia.
-
Elokuussa 2004 Hamasin pitkäaikainen rahamies Ismail Selim Elbarasse pidätettiin videoimassa yksityiskohtia Marylandin Bay Bridgestä. Tämä "soitti hälytyskelloja USA:n terrorismin vastaisten tutkijoiden joukossa", raportoi Baltimore Sun. He käsittelivät tapausta Hamasin siltatiedusteluna ja "potentiaalisena linkkinä Hamasin ja Al Qaedan välillä". Oikeuden papereissa viranomaiset arvioivat, että ne kuvat joita Elbarasse otti sillasta, sisälsivät lähikuvia "sillan kantavien rakenteiden osista".
Hamas voi lyhyesti sanottuna hyökätä Amerikkaan halunsa mukaan, mitä ei pidä unohtaa.
Presidentti Bush lausui kesäkuussa 2003, että "vapaan maailman, niiden jotka rakastavat vapautta ja rauhaa, täytyy toimia ankarasti Hamasin suhteen" ja että "Hamas täytyy hajottaa." Sen lähestymistavan tulisi säilyä Yhdysvaltain politiikkana.