Huolimatta kaikesta retoriikastaan Israelin "raakaa" ja "brutaalia" miehitystä koskien Palestiinan arabit - johtajat mukaan lukien - pudottavat joskus suojauksensa, ja tunnustavat että he pitävät Israelia parempana kuin palestiinalaishallintoa (PA). Tässä joitakin toistuvia teemoja:
Rajoitettu väkivalta. Kun PA:n poliisi teki iskun erään Hamasin tukijan kotiin eräässä myöhäisillan operaatiossa, ja runnoi sekä hänet että hänen 70-vuotiaan isänsä, isä huusi poliisille: "Juutalaisetkaan eivät käyttäydy kuten te pelkurit". Kun poika tuli ulos PA:n vankilasta, hän ilmoitti että se oli paljon pahempi kuin Israelin vankilat. Eräs Yasser Arafatin vastustaja huomautti, että Israelin sotilaat "ampuvat ensin kyynelkaasua, sitten ampuvat kumiluoteja, ja vasta sitten ampuvat kovilla ... Mutta nämä palestiinan poliisit alkoivat ampua heti".
Oikeusvaltio. Eräs gazalainen johtaja, Haydar Abd ash-Shafi, totesi kerran: "Voisiko kukaan kuvitella, että jokin perhe olisi onnellinen kuullessaan Israelin armeijan koputtavan ovelle keskellä yötä?" Hän jatkoi: "Kun sisäinen taistelu alkoi Gazassa, ihmiset olivat onnellisia kun Israelin armeija saattoi voimaan ulkonaliikumiskiellon". Samoin Hamasin Musa Abu Marzouk piti Arafatia huonompana vaihtoehtona kuin juutalaisia johtajia: "Me näimme Israelin opposition edustajien kritisoivan pääministeri Barakia, eikä heitä pidätetty ... mutta meillä PA pidättää ihmiset heti ensimmäiseksi".
Demokratia. Israelin vuoden 1999 vaalit, joissa istuva pääministeri hävisi, teki vaikutuksen moniin palestiinalaisiin tarkkailijoihin. Kolumnistit kirjoittelivat sujuvasta vallan vaihdosta Israelissa ja tahtoivat samaa itselleenkin: "kadehdin israelilaisia, ja toivon samanlaista hallintoa tulevaan valtiooni". PA:n informaatioministeriön pääjohtaja Hasan al-Kashif vertasi henkilövaihdoksia Israelissa "meidän johtomme useisiin vahvoihin nimiin", joiden hallinto näyttää ikuiselta. Terroristisen Democratic Front for the Liberation of Palestinen johtaja Nayif Hawatma haluaa PA:n tekevän päätöksiä kuten Israel tekee, laittamalla ne äänestykseen.
Vähemmistojen oikeudet. Kristityt ja sekulaarit muslimit erityisesti arvostavat Israelin suojelusta aikoina, jolloin palestiinalaisten politiikka on saanut lisääntyneen islamistisen luonteen. Eräs palestiinalainen kristitty ilmoitti, että kun Palestiinan valtio syntyy, "pyhä liitto sionistista vihollista vastaan kuolee. Tulee tilinteon aika. Me tulemme kokemaan saman kuin libanonilaiset veljemme tai Egyptin koptit. En sano tätä mielelläni, mutta Israelin lait suojelevat meitä".
Ilmaisun vapaus. Ironisen sattuman johdosta PA pidätti herjauksesta erään Gazassa asuvan lakimiehen nimeltään Na'in Salama, kun hän oli kirjoittanut että palestiinalaisten tulisi omaksua Israelin demokratiastandardit. Rohkeudestaan hän joutui vankilaan. Piintynyt anti-israelilainen kriitikko Hanan Ashrawi tunnustaa vastahakoisesti, että juutalaisvaltiolla on jotakin opetettavaa syntyvälle Palestiinan hallitusmuodolle: "vapaus tulisi mainita, vaikkakin valikoiden toteutettuna, esimerkiksi sananvapautena". Huomattava psykiatri ja Gazan Yhteisön Mielenterveysohjelman johtaja Iyad as-Sarraj tunnustaa, että "Israelin miehityksen aikana olin 100 kertaa vapaampi kuin nyt".
Taloudelliset hyödyt. Palestiinalaiset jotka elävät Israelissa, Jerusalem mukaan lukien, arvostavat Israelin taloudellista menestystä, sosiaalipalveluja ja muita etuja. Palkat Israelissa ovat noin viisi kertaa korkeammat kuin Länsirannalla ja Gazan kaistalla, ja Israelin sosiaaliturvalle ei ole mitään vastinetta palestiinalaisten puolella. Palestiinalaiset jotka asuvat Israelin ulkopuolella haluavat sisälle – kun Israelin hallitus ilmoitti turvallisuusaidan valmiiksi saamisesta eräällä alueella, Länsirannan Qalqiliyan rajakaupungin asukas reagoi raivolla: "Me elämme isossa vankilassa".
Nämä kommentit osoittavat palestiinalaisten arvostavan niitä etuja, mitä tuovat vapaat vaalit, oikeusvaltio, vähemmistöjen oikeudet, sananvapaus ja korkeampi elintaso. Keskellä kaikkea PA:n poliittista ekstremismiä ja terrorismia on hyvä tietää, että palestiinalaisia äänestäjiä on myös normalisoimisen kannalla.
Ikävä kyllä he pysyvät hiljaisena äänestäjäkuntana, joka ei paljon politiikkaa heiluta. On tullut aika säädyllisten palestiinalaisten saada äänensä kuuluviin ja ilmoittaa, että Israelin olemassaolo ei ole ongelma, vaan ratkaisu.