در جدالهای که به خاطر 12 کاریکاتور دانمارکی از محمد بوجود آمده است، موضوع کلیدی این است که آیا غرب به عادت و سنتهای خود که شامل آزادی بیان است، پایبند می ماند یا اینکه مسلمانان شیوه زندگی خود را به غرب تحمیل می کنند؟ هیچ مصالحه ای در آخر در کار نخواهد بود.آیا غربیها تمدن و فرهنگ خود را که کفر و بی حرمتی به مقدسات را هم در بر می گیرد ؛ حفظ خواهند کرد یا خیر.
اختصاصی تر صحبت کنیم.آیا غربیها به استانداردهای مسلمانان که در آن توهین به یهودیت و مسیحیت و هندوئیسم و بودائیسم مجاز است؛ اما خود مسلمانان از هر گونه توهینی ایمن هستند؛ تن در می دهند؟مسلمانان هر روزه کاریکاتورهایی چاپ می کنند که بسیار از کاریکاتور دانمارکی کریه تر است. آیا اگر خودشان را به همان صورت هتک حرمت کنند، عاملان را باید مجازات کنند؟
یک روزنامه آلمانی زبان در سرمقاله خود به این موضوع اشاره می کند و می گوید:"اگر مسلمانان کمتر ریاکار بودند، اعتراضات آنها بیشتر جدی گرفته می شد.وقتی که سوریه نمایشی از انسانهای اولیه نشان می دهد که در آن یک خاخام آدم خواری می کند؛ امامانشان سکوت می کنند.آیا این امامان به هیچ روشی اعتراض خود را به لگدکوب کردن پرچم دانمارک که صلیب بر روی آن نقش بسته است، نشان دادند؟
مسئله عمیقی که در اینجا وجود دارد ریاکاری مسلمین نیست، بلکه برتری جویی آنهاست.فلمینگ رز سردبیر روزنامه ای که این کاریکاتورها در آن چاپ شده است، می گوید::اگر مسلمانها از من به عنوان یک غیر مسلمانان می خواهند که بر تابوهای آنان گردن نهم، بنابراین آنها از من می خواهند که مطیع و تسلیم آنها باشم.
در همین راستا رابرت اسپسنسر از دنیای آزاد می خواهد که مصمم و پا برجا در کنار دانمارک بایستند.مجله اطلاع رسان بروسل ژورنال می نویسد"امروزه همه ما دانمارکی هستیم."
بعضی از دولتها این پیام را دریافتند
- نروژ: نخست وزیر، جان استولنبرگ می گوید"ما پوزش نخواهیم خواست. زیرا در کشوری مثل نروژ که آزادی بیان در آن تضمین شده است،به خاطر آنچه روزنامه ها با آزادی بیان کرده اند، پوزش نخواهیم خواست."
- آلمان: وزیر امور داخلی آلمان ولفگنگ شوبل گفت:"چرا باید دولت آلمان به خاطر کاریکاتورهایی که روزنامه ها چاپ کرده اند عذر خواهی کند.این نمودی از آزادی بیان است."
- فرانسه: وزیر امور داخلی فرانسه ؛ نیکلاس ساغکوزی هم گفت:" کاریکاتورها خیلی افراطی بودند. اما من کاریکاتور افراطی را به سانسور افراطی ترجیح می دهم."
دولتهای دیگر به اشتباه پوزش خواستند.
- لهستان: نخست وزیر لهستان گفت: اینها پای خود را فراتر از مرزهای آزادی بیان گذاشته اند.
- انگلیس: جک استرا دبیر امور خارجه انگلیس، گفت: چاپ مجدد این کاریکاتورها لزومی ندارد. چون این کاریکاتورها هیچ حسی بوجود نمی آورند و اشتباه و بی ادبانه بوده اند.
- نیوزلند: وزیر مذاکرات بازرگانی نیوزلند گفت: این کاریکاتورها خیلی بی خود و اهانت آور بوده اند.
- آمریکا ؛ جانل هیرونیموس ، متصدی اداره رسانه های دولتی گفت: " تحریک نفرت مذهبی و قومی به این شیوه پذیرفته نیست."
خیلی عجیب ستون فقرات اروپای کهنسال لرزید.عکس العمل آمریکا به این مسئله خیلی بد بود.شورای ارتباطات اسلامی – آمریکایی که یک سازمان اسلامی بود، برنده شد.
جای تعجب نیست. چون آمریکا همیشه با مسلمانان با مدارا رفتار می کند و به آنها امتیاز می دهد.در دو دفعه دیگر که به محمد توهین شده بود ، باز هم با شک و تردید عمل می کرد.
جورج اچ.دابلیو بوش در سال 1984 که خمینی فرمان قتل سلمان رشدی را به خاطر هجو محمد در رمان معروف آیه های شیطانی ، داده بود؛ به جای اینکه خواستار حفاظت جانی نویسنده باشد،فرمان قتل وهجو رابا هم برابر دانست و وزیر کابینه او جیمز بیکر، تنها از صدور چنین فرمانی اظهار تأسف کرد.
حتی بدتر از آن؛در سال1997 که یک زن اسرائیلی محمد را چون خوکی به تصویر کشید، دست از حمایت از آزادی بیان برداشت.نیکلاس برنز سخنگوی دولت کلینتون از طرف او گفت:" آن زن یا شیطان بوده است و یا بیمار و در ادامه گفت: او باید به خاطر حمله بیدادگرانه به اسلام محاکمه شود."
آیا دولت برای آزادی بیان هم محکمه ای بر پا می کند؟عجیب تر از همه زمینه ای بود که این انفجار در آن بوجودآمد.همانطور که در همان زمان گفتم، هر چه در خلاصه کار دولت در طول هفته ها به دقت بررسی و تحقیق کردم درارتباط با وحشتی که در رواندا بوقوع پیوسته بود،جایی که هزاران نفر جان خود را از دست داده بودند؛ چیزی را که به این زبان فحاش و ناسزا گو نزدیک باشد نیافتم.برعکس در آنجا آقای برنز بسیار محتاط و دیپلماتیک عمل کرد.
دولتهای غربی باید قوانین پایدار اسلامی را که امر به انقیاد نا مسلمانان می کند، در هم کوبند.این کار را می توانند با خواندن کتاب جدید افرایم کارش به نام" امپریالیسم اسلامی" انجام دهند.
مردمی که می خواهند آزاد باقی بمانند ، باید بی محابا از دانمارک حمایت کنند.
مترجم پارمیس سعدی