Tiedot Turkista kertovat, että hallitus yrittää islamin rohkeata uudelleen tulkintaa.
Hallituksen erikoisella nimellä varustettu uskontoministeriö, "Uskonnollisten asioiden hallinto ja uskonnollinen hyväntekeväisyysjärjestö," (Presidency of Religious Affairs and the Religious Charitable Foundation) ,on ryhtynyt kolmivuotiseen "Hadith-projektiin" tarkistaakseen systemaattisesti 162 000 hadith-raporttia ja karsiakseen niiden määrän 10 000:een. Tavoitteena on erotella alkuperäinen islam siihen 1400 vuoden aikana kertyneestä aineistosta.
Hadith-raportit sisältävät informaatiota islamin profeetan Muhammedin sanomisista ja tekemisistä. Ne täydentävät Koraania ja ovat pääosassa muodostettaessa Sharia-lakia (islamilainen laki). Siten ne vaikuttavat syvästi muslimien elämään. Hadith-raporttien tärkeydestä huolimatta muslimireformistit ovat tutkineet niitä vain vähän niiden laajasta ja raskaasta aineistosta johtuen, ja myös siksi että on kovin haastavaa erotella toisistaan "käyttökelpoiset" ja "heikot" hadithit.
Yksi projektin 85:stä teologian professorista, Ismail Hakki Unal Ankaran yliopistosta, selittää projektin tavoitetta:"Koraani on perusoppaamme. Koetamme eliminoida kaiken mikä on ristiriidassa sen kanssa". Projektin website selittää että sen työ on "tärkeä askel saatettaessa islamin profeetan universaali viesti 21. vuosisadalle".
Mehmet Görmez, Ankaran yliopiston vanhempi hadith-luennoitsija ja uskonnollisten asioitten varapresidentti, johtaa "Hadith-projektia". Han lisää, että tarkoitus on opettaa ymmärtämään hadithia paremmin: "Me teemme hadithista uuden koonnoksen ja uudelleen tulkitsemme sen, jos tarpeen." Görmez selvittää laajemmin:"Projekti saa inspiraationsa islamin nykyaikaisen suuntauksen tulkinnoista ... Me tahdomme tuoda islamista esiin positiivisen puolen, joka edistää henkilökohtaista kunniantuntoa, ihmisoikeuksia, oikeutta, moraalisuutta, naisten oikeuksia, toisen kunnioittamista".
Tämä tarkoittaa esim. sellaisten hadithien uudelleen tulkintaa jotka "esittävät naisen alempana olentona", kuten sellaiset jotka rohkaisevat naisten sukuelinten silpomiseen, kunniamurhiin ja naisiin kohdistuviin matkustuskieltoihin ilman aviomiestä. Yksi osallistuja, Hidayet Sevkatlı Tuksal, menee niinkin pitkälle, että julistaa jotkut hadithit huijauksiksi, koska niiden tarkoitus on "varmentaa miesten ylivalta naisiin nähden". Kuitenkin, huolimatta pääliinan käyttöä koskevasta kiihkeästä väittelystä Turkissa projekti välttelee sitä erityisaihetta. Toinen herkkä aihe koskee muslimien oikeutta kääntyä pois uskostaan; projekti sallii sellaisen käännynnäisyyden.
Jotkut turkkilaiset asettavat suuria toiveita Hadith-projektiin, joka aikoo tuottaa vuoden loppuun mennessä moniosaisen kirjan turkin, arabian ja venäjän kielillä. Taha Akyol, politiikan kommentaattori, näkee vallankumouksen olevan tapahtumassa. "Muissa maissa itsevaltaiset tai modernistiset hallitukset painostavat islamin reformia läpi, mutta Turkissa nähdään kuinka reformi tapahtuu keskiluokassa. Ja se on todellista reformia." Toinen kommentaattori, Mustafa Akyol, uskoo että tarkistetut hadithit "tulevat olemaan askel ajattelutavan muutoksessa".
Fadi Hakura Chatham Housesta menee pitemmälle ja kutsuu projektia "lähinnä kristinuskon reformaation kaltaiseksi". Hän ylistää projektia, jota edistää pääministeri Tayyip Erdoganin Oikeus- ja kehityspuolue (AKP). AKP:n osallistuminen merkitsee sitä, että "tätä reformiliikettä ei toteuta mikään sekulaari ryhmä, vaan hallitseva puolue joka on hyvin uskonnollinen ja konservatiivinen. Näin ollen tämä on autenttinen, sisäinen muutosprosessi".
Toiset tarkkailijat ovat skeptisempiä. Esimerkiksi Hashim Hashimi, aiempi kansanedustaja, lausuu että "On olemassa vakiintuneet käsitykset islamista ja siitä miten sitä pitäisi harjoittaa, ja nämä ovat olleet olemassa 1400 vuotta. Eivät ne tule muuttumaan mitenkään nopeasti". Myös ministeriön päällikkö Ali Bardakoğlu myöntää että "me emme uudista islamia; me uudistamme itseämme".
Mitä kehittää tästä aloitteesta? Vakavat yritykset modernisoida islamia, kuten tämä näyttää olevan, ovat mitä tervetulleimpia. Samalla kuitenkin herää ihmetys tällaisen yrityksen tavoitteista, kun hallitus sekaantuu niinkin herkkään aiheeseen kuin uskonnollinen reformi, joka on jopa kumouksellinen luonteeltaan. Erityisesti AKP-puolueen islamistinen luonne herättää epäilyn, että Hadith-projekti rajaa itsensä suhteellisen helppoihin sosiaalisiin aiheisiin, ja välttää kovempia poliittisia aiheita. Tällä tavalla voidaan muovata ideologisesti helpommin puolustettava islam silloinkin, kun säilytetään eräitä sen ongelmallisimpia piirteitä. Kun projekti välttelee pääliinakysymystä, niin tarkoittaako tämä sitä että se ei tule puuttumaan naisten laillisiin oikeuksiin, naisten ja ei-muslimien avioliittoihin, ribbaan (rahakorkoon), jihadiin, ei-muslimien oikeuksiin ja islamilaisen järjestyksen luomiseen?
Aihepiiriä rajaamalla projekti saattaa edistää islamismia enemmän, kuin se modernisoi islamia. Todellinen reformi odottaa todellisia reformaattoreita – ei islamistisia virkamiehiä vaan itsenäisiä, nykyaikaisia yksilöitä, joiden aikomuksena on saada islam samaan linjaan nykyajan parhaiden yhteiskuntamallien kanssa.