Kun YK:n mandaatti joka legitimoi USA:n joukkojen läsnäolon Irakissa loppuu 31. 12. 2008, on näköpiirissä humanitaarinen ja strateginen katastrofi. Noin 3500 hallituksen vastaisen iranilaisen kohtalo päätetään joukkojen toimivaltuuksia koskevissa neuvotteluissa Washingtonin ja Baghdadin välillä.
Nämä iranilaiset ovat Mujahedeen-e Khalqin jäseniä (MEK, jota kutsutaan myös Iranin Kansan Mujahediineiksi, lyh. PMOI), joka on johtava Iranin oppositioryhmä. Sijoitettuina Camp Ashrafiin keskiseen Irakiin, missä he ovat "suojeltuja henkilöitä" neljännen Geneven konvention mukaisesti, he ovat vuodesta 2004 olleet USA:n asevoimien suojeluksessa. Vuoden 1984 kidutuksen vastaisen konvention mukaan jossa USA:n hallitus on mukana, YK:n mandaatin raukeaminen ei lopeta Yhdysvaltain velvollisuutta jatkaa MEKin jäsenten suojelua Irakissa.
Lisäksi MEKin tukijoiden verkosto Iranin sisällä on antanut erittäin arvokasta tiedustelutietoa. Se esimerkiksi paljasti Teheranin ydinteknologiatavoitteet ja tienvarsipommien toimitukset Irakiin. Evl Julie S. Normanin 24. elokuuta 2006 laatima "Memorandum for the Record" tunnustaa tämän avun ja toteaa että "PMOI on aina varottanut Iranin hallinnon asioihin sekaantumisesta, ja se on ollut tärkeässä roolissa paljastamalla sen interventioiden uhkat ja vaarat; sen tiedustelu on ollut hyvin avulias tässä suhteessa, ja eräissä tilanteissa se on auttanut pelastamaan Yhdysvaltain sotilaiden henkiä".
Vaikkakin ulkoministeriö yhä listaa MEKin ulkomaalaiseksi terroristiorganisaatioksi (FTO), tämä listaus luultavasti päättyy lokakuussa. Organisaatio ei enää täytä terrorismin kriteeriä koska se on hylännyt terrorismin, ei ole tehnyt operaatioita moneen vuoteen, siltä puuttuu kapasiteetti tehdä uusia operaatioita eikä se uhkaa Yhdysvaltain turvallisuutta. Kenraali Raymond Odierno josta pian tulee USA:n asevoimien ylin komentaja Irakissa, kyseenalaisti jo toukokuussa 2003 MEKin määrittelyn terroristiorganisaatioksi (FTO): "Sanoisin, että mikä tahansa organisaatio joka on luovuttanut kalustonsa koalitiolle, on selvästi yhteistyössä kanssamme ja uskon, että tämän tulisi johtaa uuteen tarkasteluun sen suhteen onko se yhä terroristiorganisaatio vai ei".
Sittemmin on USA:n hallituksen virastoryhmä FBI:n johdolla vapauttanut Ashrafin iranilaiset terrorismisyytteestä. Sen jälkeen kun brittiläinen tuomioistuin oli päättänyt että ryhmä ei ollut "sekaantunut terrorismiin", Iso-Britannian hallitus kesäkuussa poisti ryhmän terroristilistaltaan.
Luonnollisesti MEKin karkottaminen Irakista sijoittuu Teheranin ykkösvaatimuksiin sekä Bagdadin että Washingtonin mukaan. Iranin hallitus on päättänyt tuhota päävastustajansa ja on joltisellakin menestyksellä painostanut Irakin hallitusta hajottamaan Camp Ashrafin ja luovuttamaan MEKin jäsenet Iraniin. Irakin Teheranille myötämieliset poliitikot ovat yhtyneet tähän vaatimukseen, mukaan lukien United Iraqi Alliancen ja Supreme Islamic Iraqi Councilin johtajat.
Heinäkuun 9. päivä ulkoministeri Hoshyar Zebari sitten sanoi että Irakin hallitus on pättänyt karkottaa MEKin jäsenet. Iranin suurlähettiläs Irakissa, Hassan Kezemi-Qomi, tähdensi että Irakin kabinetti oli nopeasti suostunut karkottamaan MEKin Irakista. Iranin television kanava Jame Jam raportoi 6. heinäkuuta että "Yhdysvaltain asevoimat ovat ilmoittaneet valmiudestaan luovuttaa" Camp Ashrafin Bagdadille, joka puolestaan antoi MEKille kuusi kuukautta jättää alueensa.
Jos nämä raportit ovat totta (sillä ei ole väliä että vastaavilla aikaisemmilla lausunnoilla ei juuri ole ollut käytännön merkitystä) niin ne sisältävät joko aseettomien Ashrafin asukkien luovutuksen Irakin joukoille tai heidän karkotuksensa Iraniin. Kummassakin tapauksessa näyttää täysimittainen teurastus todennäköiseltä, joko Teheranin irakilaisten kumppaneiden tai Teheranin itsensä toimesta. Sellaisen menestyksen inspiroimana tulisivat Teheranin ambitiot Irakissa epäilemättä edelleen kasvamaan.
Bushin hallinto on pysynyt vaiti näistä kehityskuluista, mutta sen velvollisuus ja etu – johtuen humanitaarisista sitoumuksistaan, kansainvälisen lain asettamista vaatimuksista ja liittolaisten tarpeesta Teherania vastaan – on vaatia joukkojen toimivaltuuksia koskevissa neuvotteluissa Bagdadin kanssa, että MEKin jäsenet Camp Ashrafissa pysyvät Yhdysvaltain sotilaiden suojeluksessa, ja että heillä on vapaus lähteä Camp Ashrafista.
Poistettuaan Mujahedeen-e Khalqin kansainvälisten terrorijärjestöjen listalta, Washingtonin tulisi käyttää hyväkseen Teheranin hallinnon lähes patologisia pelkoja uhkaamalla järjestää tapaaminen järjestön kanssa ja auttaa sen PR-toiminnasssa. Tämä olisi tehokkain tapa pelotella Iranin Islamilaista Tasavaltaa.