Υπό το φως των πρόσφατων επικρίσεων της Άγκυρας, περιγράφοντας τη Γάζα ως μια «Ισραηλινή υπαίθρια φυλακή», η σημερινή ημέρα – επέτειος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία. Η θερμή προς το Ισραήλ τουρκική εξωτερική πολιτική- η οποία έφτασε να μιλά και για «πλήρη συμμαχία» μια δεκαετία πριν- άρχισε να μεταβάλλεται από το 2002, τη χρονιά που οι Ισλαμιστές ήρθαν στην εξουσία. Η εχθρότητά τους έγινε σαφής τον Ιανουάριο του 2009 κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς. Ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε με έντονο τρόπο την ισραηλινή πολιτική που «διαπράττει απάνθρωπες ενέργειες που θα το οδηγήσουν στην αυτοκαταστροφή του», επικαλέστηκε ακόμα και τον Θεό «ο Αλλάχ ... θα τιμωρήσει αυτούς που παραβιάζουν τα δικαιώματα των αθώων». Η σύζυγός του, Εμινέ Ερντογάν καταδίκασε τις ισραηλινές ενέργειες λέγοντας «είναι τόσο απαίσιες που δεν μπορούν να εκφραστούν με λέξεις».
Οι λεκτικές επιθέσεις συνεχίστηκαν με ύβρεις εναντίον του προέδρου του Ισραήλ, υποστηρίζοντας τους διοργανωτές του «στολίσκου της ελευθερίας», ανακαλώντας τον Τούρκο πρέσβη.
Αυτή η Τουρκική οργή προκαλεί ένα ερώτημα: Είναι η πολιτική του Ισραήλ στη Γάζα πολύ χειρότερη από την αντίστοιχη της Τουρκίας στην Κύπρο; Η σύγκριση είναι διαφωτιστική. Ας δούμε κάποιες αντιθέσεις:
Στην τουρκική εισβολή του Ιουλίου-Αυγούστου 1974 χρησιμοποιήθηκαν βόμβες ναπάλμ και ακολούθησαν βιαιότητες έναντι των ελληνοκυπρίων χωρικών, σύμφωνα με το Minority Rights Group International . Στην Ισραηλινή εισβολή στη γάζα χρησιμοποιήθηκαν μόνο συμβατικά όπλα και δεν υπήρχαν απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Στην κατοχή του 37% του νησιού που ακολούθησε και σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του William Mallinson του πανεπιστημίου της Minnesota, τελέστηκε μια «βίαιη εθνοκάθαρση». Αν κάποιος ισχυριστεί κάτι ανάλογο για τη Γάζα, αυτό θα αφορούσε τους εβραίους κατοίκους της περιοχής, το 2005.
Σύμφωνα με τον Mallinson, η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει μια συστηματική πολιτική εποικισμού στα κατεχόμενα. Οι Τουρκοκύπριοι το 1973 ήταν συνολικά περίπου 120.000. Από τότε μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 160.000 τούρκοι πολίτες έχουν εγκατασταθεί στα εδάφη τους. Αντίθετα, στη Γάζα σήμερα δεν έχει παραμείνει κανένας Ισραηλινός.
Ο σφικτός έλεγχος της Άγκυρας στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον Bülent Akarcalı «Η Βόρεια Κύπρος διοικείται σαν μια επαρχία της Τουρκίας». Η Γάζα, διοικείται από την Χαμάς- ένα δεδηλωμένο εχθρό του Ισραήλ.
Οι Τούρκοι έχουν στήσει ένα υποτίθεται αυτόνομο κρατίδιο την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου". Οι κάτοικοι της Γάζας διαθέτουν πραγματική αυτονομία.
Ένα τείχος κρατάει μακριά από τη βόρεια Κύπρο τους φιλήσυχους Έλληνες. Το τείχος του Ισραήλ αποκλείει τους παλαιστίνιους τρομοκράτες.
Φυσικά, υπάρχει και η περίπτωση της πόλης – φάντασμα, της Αμμοχώστου που θυμίζει την τακτική της Συρίας στην πόλη Quneitra. Μετά το βομβαρδισμό της από την τουρκική αεροπορία και την εισβολή των στρατιωτών, οι έλληνες κάτοικοι φοβούμενοι τη σφαγή που θα ακολουθούσε, την εγκατέλειψαν. Από τότε οι Τούρκοι περιέφραξαν το κεντρικό τμήμα της πόλης, το Βαρώσι, και απαγόρευσαν σε οποιονδήποτε να κατοικήσει εκεί. Όσοι την επισκέπτονται σήμερα λένε πως μοιάζει με μια χρονοκάψουλα- όλα έχουν σταματήσει στη χρονιά της εισβολής, το 1974.
Συμπτωματικά, υπάρχει μια άλλη πόλη- φάντασμα, η οποία εγκαταλείφθηκε από τα ισραηλινά στρατεύματα 24 ημέρες πριν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η συνοριακή πόλη Quneitra που παραδόθηκε στις Συριακές Αρχές. Ο Hafez al-Assad επέλεξε, για πολιτικούς λόγους, να μην αφήσει κανέναν να μείνει εκεί. Δεκαετίες μετά, εξακολουθεί να παραμένει άδεια πόλη, όμηρος πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Ο Ερντογάν ισχυρίζεται πως ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο δεν είναι δύναμη κατοχής, αλλά βρίσκεται εκεί λόγω της ιδιότητας της Τουρκίας ως «εγγυήτριας δύναμης», οτιδήποτε μπορεί να σημαίνει αυτό- ο υπόλοιπος κόσμος όμως δεν είναι αφελής.
Μπορεί ο Elvis Costello να ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία του το καλοκαίρι στο Τελαβίβ υποστηρίζοντας τον πάσχοντα παλαιστινιακό λαό, είδαμε όμως και τη Jennifer Lopez που ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στα κατεχόμενα διαμαρτυρόμενη για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εν κατακλείδι, το κατεχόμενο τμήμα της Βόρειας Κύπρου μοιάζει πολύ περισσότερο με «υπαίθρια φυλακή» από ότι η Γάζα. Είναι απίστευτα προκλητική η ηθικολογία της Άγκυρας, δεδομένης της επιθετικής της συμπεριφοράς και πρακτικής.
Η Τουρκική ηγεσία, αντί να αναμειγνύεται στη Γάζα, θα πρέπει να σταματήσει άμεσα την παράνομη κατοχή της Κύπρου που εδώ και δεκαετίες χωρίζει – με τραγικές συνέπειες- το νησί στη μέση.